30 Nisan 2020 Perşembe

Thoth'un İlacı - Bir "Yazı Tarihi" Animasyonu

Thoth'un İlacı - Bir "Yazı Tarihi" Animasyonu (Thoth's Pill - an Animated History of Writing)

Yazı hayatımızın neredeyse her yerinde, her anında ve "söz"ü saymazsak başlıca iletişim aracımızdır. Aklımızdan geçen her şey beyin tarafından harflere dökülüyor. Harflere, yani dünya alfabelerini oluşturan 20 - 40 arası sembole. Kimisi ise alfabe sistemi değil "ebced" sistemi kullanıyor ve sadece sessiz harfleri yazıya döküyor. Kimisi ise harf kullanmak yerine resim çiziyor (ideogram).


Beynimizin buna benzer ve bunlardan çok daha karmaşık kodlama-çözümleme süreçlerini bazen eforsuzca bazen de çok az eforla gerçekleştirmesi, şöyle bir düşününce huşu uyandırıcı bir şey. "Yazmak" ve "okumak" insan için yemek yemek, taş toplamak kadar doğal/yaratılıştanmış gibi görünür. Halbuki epi topu 6000 yıllık bir teknolojiden söz ediyoruz. İnsanlık tarihi ile kıyaslayınca yazı için "dumanı hâlâ üstünde olan bir icat" diyebiliriz.

Dilbilimsel içerik üretme konusunda çalışkan bir YouTube kanalı olan NativLang'ın şimdiye kadar ki en büyük işi olan bir animasyon belgesele Türkçe altyazı ekledim. Dilbilimci ve poliglot (çokdilbilen) Joshua Rudder tarafından hazırlanıp Jessica Rudder tarafından seslendirilen bu belgesel "Yazı Tarihinde Dönüm Noktaları"na (Major Moments in the History of Writing) değinmek suretiyle geçmişten günümüze geliyor ve bu icadın farklı yüzlerini bize sunuyor.

Her ne kadar belli bir zaman ve konu çerçevesi içinde kalmaya çalıştığı için irili ufaklı birçok noktaya değinmese de, yazı tarihi hakkında bol örnekli, eğlenceli ve kapsamlı bir anlatıma sahip sayılı YouTube videolardan biri. Yer yer derinleşen veya ön bilgi gerektiren detaylar geçse de bu animasyonun çocuklara da hitap edebileceğini düşünüyorum.

İyi seyirler dilerim.


yapımcı ve seslendiricinin bu animasyon hakkındaki açıklamaları ve gelen yorumlara cevapları: https://www.youtube.com/watch?v=4rjn7yo3NJU

Videoyu açtıktan sonra ayarlar tuşuna basıp "subtitles" veya "altyazılar" seçeneğini seçebilir,

ardından "Turkish" veya "Türkçe"yi altyazı dili olarak seçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder