25 Şubat 2020 Salı

Steven Seagal'in Aikidosu Etkili Midir?

Steven Seagal'in Aikidosu Etkili Midir? (Does Steven Seagal's Aikido Work?)


Bir Youtube videosuna Türkçe altyazı ekledim, ki bu video aikido hakkında ağır eleştiren ortaya koyan, hatta aikidoyu biraz küçümseyen bir video. Peki 8 yıldır aikido çalışan ve daha da çalışmak isteyen biri olarak aikidoyu aşağılayan bir videoya neden Türkçe altyazı ekledim?

Şu yüzden;


Uğraş verip emek harcadığım bir alanda harcadığım emeğin karşılığını görmek, o alanla ilgili realist bir bakış açısına sahip olup beklenti ve hedeflerimi bu bakış açısına göre şekillendirmek ve boşa kürek çekmemek isterim. Bu yüzden yaptığım işi övdüğüm kadar yermek, öveni dinlediğim kadar yereni de dinlemek isterim. Tek taraflı bir bakış açısının bana bazı kusurları fark ettirmeyeceğini ve kusurları fark edemeyince de o yönde kendimi geliştiremeyeceğimi bilirim. Bu sebeple uğraştığım şeye romantik bir şekilde yaklaşmaz ve onunla arama bir sınır koyarım ki aldanma tuzağına düşmemeyim. 

15 yıl kadar aikido çalışmış, fakat aikidoyu yetersiz bulup MMA, BJJ ve kick boks'a yönelmiş bir Litvanyalı olan Rokas Leonavicius kendi Youtube kanalında aikidoyu iyi-kötü neredeyse her yanıyla ele alan videolar yayınlamaktadır, kanalında yüzlerce video var. Youtube'da aikido videoları kurcalayan biriyseniz onun videolarına denk gelmiş bile olabilirsiniz. 

Rokas'ın İngilizce olarak yayınladığı videolardan biri olan "Does Steven Seagal's Aikido Work?", yani Türkçesiyle "Steven Seagal'in Aikidosu Etkili Midir?" bize lazım olan bu "eleştirel yaklaşımı" derli toplu olarak veren kısa bir video olması dolayısıyla iyi bir çalışma. Videoyu çevirdim diye Rokas'ın tüm fikirlerine katıldığım düşünülmesin bu arada. 

Eğriye eğri, doğruya doğru diyen eleştirel yaklaşımın aikido sanatının niteliğini arttıracağını, aikido sanatından toplumun edinebileceği faydayı arttırabileceğini düşündüğüm için bu videoya Türkçe altyazı ekledim. Aikido sanatının niteliğinin artması adına vakit buldukça daha birçok videoya altyazı eklemeyi düşünüyorum. Videoya Youtube'da veya burada yorum bırakırsanız argümanlar üzerine tartışabiliriz, iyi seyirler dilerim. 


Videoyu açtıktan sonra ayarlar tuşuna basıp "subtitles" veya "altyazılar" seçeneğini seçebilir, 

ardından "Turkish" veya "Türkçe"yi altyazı dili olarak seçebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder