21 Kasım 2024 Perşembe

Ümit ile Saklı Tarih (2017-2018 Instagram)

(Yıllardır faal olmayan Ümit ile Saklı Gramer adlı Instagram hesabımı kapatmadan önce paylaşımları bloğuma aktardım. 2017-2018 boyunca 22 gönderide 22 farklı fotoğraf ve 22 hikaye, pardon, TARİH(!) paylaşmıştım.)


Ümit ile Saklı Tarih I: Musibetin Başlangıcı

📌 Eminönü-Kadıköy Vapuru

Eski Yunan kaynaklarına göre Zeus'a deliler gibi aşık olan Hera, çapkın Zeus'un ilgi duyduğu tüm kadınları Zeus'tan kıskanarak ona karşı kışkırtmaktadır. Motorlu deniz araçlarından nalet eden Zeus bunu fark eder, ceza olarak Hera'yı bir vapura dönüştürür ve her gün Eminönü-Kadıkoy arasında gidip gelmesini ve sırtında insan taşımasını söyler. Hera Zeus'a nalet eder ama ağzı eskisi gibi olmadığı için sesi boğuk çıkmaktadır. Yeni ağzı artık vapurun motorlarıdır ve Hera nalet okurken ağzına su kaçmakta ve "bosforus bosforus" gibisinden sesler çıkmaktadır. Zaman geçer, Hera denizden hamile kalır ve kendisi gibi birçok vapur dünyaya gelir. Kimi Kabataş'a, kimi Üsküdar'a gider. Gel zaman, git zaman her yer "bosforus bosforus" gibisinden ses çıkaran vapurlar ile dolar. O zamandan beri vapurların gezdiği yere "Bosforus" denmektedir.



Ümit ile Saklı Tarih II: Zeus'a İlk Darbe

📌İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Kendisini vapura çeviren Zeus'a olan intikam isteği gittikçe büyüyen Hera, Zeus ile başa çıkabilmek için güzel bir yol bulmuştur. Bir Kadıköy seferi sırasında, Zeus'u güçlü kılan şeyin insanların inançları olduğunu ve insanlar olmadan baş tanrının bir hiç olduğunu farkeden Hera, Zeus'u alt etme yolunu bulmuştur. İnsanların doğayı ve evreni öğrenmesini ve böylece Olimpos'un tepesinde oturan tanrılara tapınmasını engellemek istiyordu. Ama kendisi de bir tanrıydı. Zeus'u tarihe gömücek fakat kendi de sonsuza kadar vapur olarak kalacaktı. İnsanlara karşı sempatik besleyen Hera artık insanların çağının geldiğini düşünüyordu. Hem akrabası hem de eski yoldaşı olan Efimete'ye fikirlerini anlattı. İkili mutabakata vardı. Bosforus'un çevirdiği yarım adaya Darülfünun kurulacaktı ve akıl ve bilim çağı başlayacak, tanrılar birer masal olarak kalacaktı. O günden bu güne Hera ve Efimete'nin temellerini attığı bu yere "Edebiyat Fakültesi" denmektedir.